България и Румъния се присъединяват към Шенген

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва.

Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници.

В навечерието на разширяването на Шенгенското пространство председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: „Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани.“

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас заяви: „Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази „перла в короната“, която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите икономики и европейските граждани навсякъде. Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, извършена от вас, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена. Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред.“

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон допълни: „От днес България и Румъния ще прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, което ще направи ЕС по-силен и по-безопасен с по-добра защита на външните ни граници, ще промени живота на милиони хора и ще улесни пътуването. Гордея се с работата, извършена от толкова много хора както в Румъния, така и в България. Днес контролът по вътрешните граници ще бъде премахнат по въздушните и морските граници. Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат.“

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова приветства едни от първите пасажери, пристигащи без гранична проверка на летище София, в първия ден от пълноправното членство на страната в Шенген.

„От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство. Това е момент на радост и на гордост за всички“,  каза Чобанова. „Членството в Шенген ще ни донесе много ползи – от гледна точка на спестено време, на повече възможности за пътуване, за туризъм, за търговия и развитие на вътрешния пазар. Само за изминалата година над 10 милиона души са преминали през летищата на България и основно това са полети от и до Шенгенското пространство. Убедена съм, че отпадането на проверките ще има директно влияние върху живота на хората – студентите, работещите, предприемачите, туристите. Уверена съм, че съвсем скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола по вътрешните сухопътни граници и Европейската комисия остава плътно до България в този процес“, отбеляза още в приветствието си ръководителят на Представителството.

На тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство присъстваха още министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Белгия Н. Пр. г-н Фредерик Мьорис.

Считано от днес, 31 март, в България и Румъния ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва.

Източник: Европейска комисия