DiscoverEU отваря нов кръг от 4 до 18 октомври

Ако си на 18 години и живееш в държава по програма „Еразъм+“, време е да разшириш зоната си на комфорт.

На 18 години си и пребиваваш в една от държавите от ЕС или в трета държава, асоциирана към програма „Еразъм+“? Приготви се да опознаеш Европа!

Кога е следващият кръг?

Той ще се проведе от 12:00:00  ч. (на обяд, брюкселско време) на 4 октомври 2023 г. до 12:00:00 ч. (на обяд, брюкселско време) на 18 октомври 2023 г.. В съответния ден и час на тази страница ще се появи бутон „Кандидатствай сега“.

 

Какво представлява DiscoverEU?

DiscoverEU е действие по програма „Еразъм+“, което ти дава възможност да опознаеш многообразието на Европа, да научиш за нейното културно наследство и история и да се запознаеш с хора от целия континент.

Ще получиш карта за пътуване, с която ще можеш да пътуваш предимно с влак. Виж правилата за лицата, живеещи на острови или в отдалечени райони.

Избраните участници ще получат Европейска младежка карта в рамките на DiscoverEU, благодарение на която ще могат да ползват множество отстъпки за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване и храна.

Как можеш да участваш?

За да отговаряш на условията за участие, трябва да си:

  • роден/а между 1 януари 2005 г. (включително) и 31 декември 2005 г. (включително)
  • попълнил/а правилния номер на лична карта, паспорт или карта за пребиваване в електронния формуляр за кандидатстване
  • гражданин или пребиваващ* в една от следните държави:

–  една от държавите от Европейския съюз, включително отвъдморските страни и територии или
–  една от третите държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция.

За повече информация вж. раздел 2 на правилата — „Допустими кандидати“

След това ще трябва да участваш във викторина (освен в случаите, когато кандидатстваш като член на група).

Ако бъдеш избран/а, можеш да пътуваш в продължение на минимум 1 ден и максимум 30 дни между 1 март 2024 г. и 31 май 2025 г.

Ако страдаш от увреждане или здравословен проблем, които биха затруднили пътуването ти, ще получиш помощ. За повече информация виж въпрос В.13 от често задаваните въпроси.

Мога ли да пътувам с приятели?

Да, можеш! Можеш да пътуваш самостоятелно или да добавиш до 4 приятели в твоята група, при условие че отговарят на условията за кандидатстване, описани по-горе. Те ще използват твоя код на кандидатура, за да изпратят собствените си кандидатури. За повече информация виж въпроси от Б.5 до Б.11 от често задаваните въпроси.

Можеш също да съгласуваш плановете си за пътуване с други участници в DiscoverEU! Фейсбук групата DiscoverEU е добра платформа за тази цел. Присъедини се към групата сега, за да разговаряш с други участници.

След като бъдеш избран/а, националните агенции по програма „Еразъм+“ ще ти помогнат да се свържеш с други участници и да научиш всичко необходимо, като организират срещи преди заминаването и срещи на пътуващите.

Източник: DiscoverEU | European Youth Portal (europa.eu)