DiscoverEU предоставя на младежите 35 000 билета за влак тази есен

Европейската комисия публикува днес есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 35 000 младежи ще получат железопътна карта, за да пътуват из Европа и да се запознаят с нейната богата култура.

Поканата е отворена за кандидати от страните, участващи в програмата „Еразъм+“, от днес на обяд до 25 октомври на обяд. За да спечелят железопътна карта, младежите трябва да кандидатстват на Европейския младежки портал и да отговорят на 5 въпроса от викторина, както и на още един допълнителен въпрос. Кандидатите, които успешно са отговорили на викторината за подбор и са родени между 1 януари 2004 г. и 31 декември 2004 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода от 1 март 2023 г. до 29 февруари 2024 г.

По време на Европейската година на младежта 2022 броят на картите за пътуване беше значително увеличен. Тази година са предоставени общо 70 000 карти. DiscoverEU вече е част от „Еразъм+“, което означава, че инициативата е отворена и за кандидати от Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция.  

Младежите, които ще получат железопътна карта, ще продължат да се ползват от карта за намаления, съдържаща над 40 000 възможности за отстъпки в обществения транспорт, за културни прояви, настаняване, храна, спорт и други услуги, предлагани във всички отговарящи на условията държави.

Източник: Представителство на ЕК в България