DSA: подобряване на безопасността онлайн

Научете как DSA може да подобри безопасността в интернет пространството и защитата на вашите основни права.

Искате ли да научите как ЕС ви защитава онлайн? Новите правила, въведени с DSA, ще допринесат за създаването на по-справедливо и по-безопасно онлайн пространство.

Има много начини да прекарвате време и да търсите информация онлайн — можете например да общувате с приятели, да сърфирате в социалните медии или, както три четвърти от населението на ЕС, да пазарувате.

Но доколко надеждни са източниците, от които пазарувате? Знаете ли защо ви препоръчват определени продукти? А какво се случва, ако отношенията ни онлайн се влошат или ако съдържанието ви в социална медия бъде блокирано без обяснение?

Всичко това са въпроси, с които Европейският съюз се занимава, за да гарантира, че цифровият свят е безопасен и справедлив за всички нас.

Ето 5 основни начина, по които новият DSA ще допринесе за превръщането на цифровия свят в по-добро място за вас:

Защита от опасни стоки и незаконно съдържание

Понастоящем няма надеждна система, която да използвате, за да сигнализирате за незаконно съдържание, стоки или услуги онлайн. DSA ще ви улесни да съобщавате за незаконно съдържание, например реч на омразата, и за незаконни стоки, например фалшиви продукти, чрез въвеждане на задължителни, лесни за ползване системи за сигнализиране.

Платформите ще трябва да обработват сигналите бързо и щателно и да ви информират по въпроса. Освен това ще разполагате с ясна информация за това от кого купувате стоки или услуги онлайн.

Помощ за справяне с кибертормоза

Ограничаване на целевата реклама

Понякога имате ли чувството, че вашият телефон ви подслушва? Или че уебсайтът на социална медия ви познава по-добре от вас самите?

DSA ще може да помогне — ще се въведе прозрачност по отношение на рекламата, като се гарантира, че тя е ясно обозначена и че е налична информация за това кой я публикува и защо я виждате.

Също така се въвежда забрана за определени видове реклама в рамките на онлайн платформи, като например реклама въз основа на чувствителни данни, включително данни за сексуалност, религия или раса, и пълна забрана за целева реклама, насочена към деца, въз основа на техните лични данни.

Помощ за разбиране и оспорване на решения за модериране на съдържание

В момента, ако дадена платформа реши да премахне ваша публикация, е трудно да оспорите това решение. DSA ще ни даде възможност да оспорваме решенията на платформите чрез лесен за използване, безплатен механизъм за подаване на жалби.

Опростяване на общите условия

Когато уебсайт или приложение поиска от нас да прочетем общите условия, обикновено ни се представя страница с дребен шрифт, която трябва да превъртаме безкрайно. Това ни затруднява да разберем за какво точно даваме съгласие, ако изобщо я прочетем.

Съгласно DSA много големите онлайн платформи (тези с над 45 милиона потребители в ЕС) ще трябва да предоставят кратки и недвусмислени резюмета на своите общи условия на местния език, така че всички да сме наясно какво приемаме.

Разбира се, това са само някои от многото начини, по които DSA ще допринесе за подобряване на нашия онлайн живот. Разгледайте нашите страници, за да научите повече за това как DSA ще помогне за създаването на по-безопасно и по-справедливо онлайн пространство тук.

Източник: Европейска комисия