Двама българи са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2016 г.

Двама българи са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2016 г.
 

Мариана Пенчева и Иван Николов са сред 50-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.
 
 Мариана Пенчева е номинирана от Георги Пирински (С&Д), а Иван Николов е номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП). 
Мариана Пенчева е учител, който след затварянето на Основно училище „Васил Априлов” и пансиона в село Гостилици, община Дряново, в края на 2015 година, приютява в апартамента си във Велико Търново 9 деца, чийто семейства не могат да поемат грижите за тях. Пенчева им дава шанс за образование. 
В рецензията си журито определя Мариана Пенчева като светъл пример на млад човек, който успява да обучава млади хора със собствени средства в едно трудно време. Постъпката ѝ се категоризира като героичен акт.
Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ, Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, последователен защитник на европейските ценности и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната.
Журито отличава приноса на Иван Николов за създаването на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.
Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц (ЕНП), Анели Ятенмяки (АЛДЕ), Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ) и бившият председател на ЕП Енрике Барон (С&Д). Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Илхан Кючук (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) класираха двете български номинации.
 
Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в партньорство с Народното събрание. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12 и 13 октомври 2016 г. 
 
Източник : Европейски парламент