EK актуализира правилата за безопасно пътуване

Европейската комисия предложи актуализация на правилата за безопасно движение в ЕС, които бяха въведени в отговор на COVID19.
Новите правила ще осигурят по-голяма яснота за пътуващите и ще допринесат за прилагането на мерките по по-координиран начин.
Основните предложения са:
1⃣ Лицата с валиден цифров COVID сертификат на ЕС да не подлежат на допълнителни ограничения, като например тестове или карантина, независимо от мястото на отпътуване в ЕС.
2⃣ Сертификатите за ваксинация да важат за срок от 9 месеца, издадени след приключване на основната ваксинационна серия.
3⃣ Бустерни дози: Към настоящия момент няма научни данни, които изрично да посочват срока на ефективност на бустерните дози. Ако такива бъдат потвърдени, е възможно на по-късен етап да бъде предложен срок на валидност и за сертификатите, издадени след бустерна доза.
4⃣ Адаптиране на картата на ЕС с цветовете на „светофарна уредба“: регионите вече ще бъдат обозначавани въз основа на три критерия – брой на новите случаи, ваксинационно покритие и брой на извършените тестове.
5⃣ Трансграничните работници, децата на възраст под 12 г. и пътуващите по наложителни причини да бъдат освободени от определени мерки. Списъкът на пътуващите по наложителни причини следва да бъде ограничен, тъй като много пътници в него междувременно имаха възможност да се ваксинират.
6⃣ Опростена процедура за „аварийна спирачка“: спешната процедура, предназначена да забави разпространението на евентуални нови варианти на COVID-19 следва да бъде опростена и по-бърза.
ЕК предлага тези актуализации да се прилагат от 10 януари 2022 г.
Източник: Европейска комисия