ЕК ще пристъпи към изплащане на 50 млн. евро на UNRWA и увеличава спешната подкрепа за палестинците

Европейската комисия реши да отпусне допълнителни 68 милиона евро в подкрепа на палестинското население, които да бъдат усвоени чрез международни партньори като Червения кръст и Червения полумесец. Това е в допълнение към предвидената помощ в размер на 82 милиона евро, която ще бъде приведена в действие чрез Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) през 2024 г., с което общият размер достига 150 милиона евро. Комисията ще пристъпи към изплащане на 50 милиона евро от пакета за UNWRA следващата седмица.

Освен това Комисията отпусна 125 милиона евро хуманитарна помощ за палестинците за 2024 г. Днес Комисията сключва договори за първите 16 милиона евро.

Комисията остава изцяло ангажирана с преодоляването на тежкото хуманитарно положение на палестинския народ, особено в Газа, но и в по-широк план в региона. За тази цел тя ще отпусне допълнителни 68 милиона евро за 2024 г.

Председателят на Комисията Фон дер Лайен заяви: „Подкрепяме палестинския народ в Газа и другаде в региона. Невинните палестинци не следва да плащат цената за престъпленията на терористичната групировка „Хамас“. Те са изправени пред ужасни условия, които излагат живота им на риск поради липсата на достъп до достатъчно храна и други основни нужди. Ето защо тази година увеличаваме подкрепата си за тях с още 68 милиона евро.

Източник: Представителство на ЕК в България