Европейският парламент беше посетен от победителите в младежкия конкурс „Карл Велики“

Европейският парламент беше посетен от победителите в младежкия конкурс "Карл Велики"
 

Младежката награда „Карл Велики“ се присъжда ежегодно на европейци на възраст между 16 и 30 години, които са осъществили проекти, насърчаващи разбирателството между хората в Европа. На 3 май представители на 28-те проекта, отличени на национално ниво, бяха поканени на церемония в Аахен, Германия, където бяха обявени трите печеливши проекта.
Миналата седмица тазгодишните носители на младежката награда „Карл Велики“  посетиха Европейския парламент, представиха своите проекти пред комисията по култура в ЕП, срещнаха се с председателя на Парламента Мартин Шулц и проследиха как протича работния ден на депутати.
Лауреатите заявиха, че наградата е истинско признание и им е донесла популярност дори в чужбина. След конкурса те са получили оферти за сътрудничество, което им дава възможност да разширят дейността и обхвата на проектите си.
 
InteGREAT
Целта на проекта InteGREAT, който спечели първа награда в конкурса, е да насърчи младите европейци да помагат на бежанците за тяхната по-бърза и лесна интеграция. Идеята възниква по време на международен конгрес на AIESEC през 2015 година в Индия.
В търсене на Карл Велики
Проектът „В търсене на Карл Велики“, спечелил второ място на конкурса, започва като настолна игра, посветена на Карл Велики и средновековната история. Сега създателите й обаче имат по-големи амбиции.
 
Младежки европейски съвет
Младежкият европейски съвет е британски проект, който организира ежегодна международна конференция на млади хора, интересуващи се от бъдещето на Европа и желаещи да дадат своя принос във вземането на решения на европейско ниво. Инициативата спечели трето място на конкурса.
 
Вашият шанс за награда
Ако сте на възраст между 16 и 30 години и сте част от проект, насърчаващ разбирателството сред младите хора в Европа, можете да участвате в изданието за 2017 година, което ще бъде открито от 28 октомври.
 
За повече информация следете профила на конкурса „Карл Велики“ в Twitter https://twitter.com/EUyouthPrize и разгледайте официалната страница на конкурса http://www.charlemagneyouthprize.eu/
 
Източник: Европейски парламент