Европейски корпус за солидарност и първата група от доброволци

Европейски корпус за солидарност и първата група от доброволци
Първата група от доброволци от инициативата Европейски корпус за солидарност е вече в Италия, за да помогне за продължаващите усилия за възстановяване на щетите и възстановяване на социалните услуги за местната общност, засегната от тежките земетресения, които се случиха в региона преди година.
16-те млади доброволци от Европейския корпус за солидарност, участващи в проекта "Европейска младеж за Norcia", ръководен от италианската организация "Кора", ще помогнат за възстановяването на исторически сгради, сериозно засегнати от земетресенията, включително Базиликата Сан Бенедето и Бенедиктинския манастир. Те също така ще работят с младите и възрастните хора на Norcia, организират семинари, дейности на открито и културни събития.
Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, Тибор Навакрасич, изрази своето възхищение към европейската младеж, които показват състрадание, солидарност и полагат много усия в своята дейност за възстановяването на историческите сгради като по този начин изграждат "мост от миналото на Европа към бъдещето си, който е важен принос за предстоящата Европейска година на културното наследство ".
Доброволците към Norcia идват от Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Португалия и Испания. Проектът, в който участват, е един от трите проекта в рамките на Корпуса, избран за дейности в италианските райони, засегнати от земетресения. През септември тази година допълнителни членове на Европейския корпус за солидарност ще се присъединят към другите два проекта, водени съответно от организацията Arci Culture Solidari и община Pescara. Общо 230 члена на Европейския солидарен корпус ще подкрепят италианските общности, засегнати от земетресенията до 2020 г. и 790 000 евро за тези проекти. 
Европейският корпус за солидарност, обявен от председателя на ЕК Юнкер по време на срещата му за състоянието на Съюза през 2016 г., бе създаден точно за да отговори на такива нужди и да даде възможност на младите хора на възраст между 18 и 30 години да вземат участие в този вид Солидарност в целия ЕС.
Проектите на Европейския корпус за солидарност са част от широка гама от подкрепа от ЕС след земетресенията от 2016 г. и 2017 г. в италианските региони Абруцо, Лацио, Марче и Умбрия. През юни Комисията предложи 1.2 милиарда евро от фонд "Солидарност" на ЕС – най-голямата сума, която някога е мобилизирана в рамките на този фонд, от които Италия вече е най-големият бенефициер.
След стартирането си на 7 декември 2016 г. повече от 34 000 младежи се присъединиха към Европейския корпус за солидарност. През март 2017 г. започна работа с организации; Оттогава са били осъществени контакт с около 15 000 участници и са приети 700 разположения. Целта е до края на 2020 г. да участват 100 000 млади хора в Европейски корпус за солидарност.
На 30 май 2017 г. Комисията представи предложение за укрепване на Европейски корпус за солидарност с бюджет от 341,5 млн. ewro за годините 2018-2020 и специално правно основание. Освен това Комисията предложи да се разширят възможностите за младите хора. Освен че предлага доброволческа дейност, стажове и назначения, в бъдеще Европейския корпус за солидарност  ще предложи на участниците възможност да създадат свои собствени проекти за солидарност или да се включат доброволно в групата. Предложението за проект на регламент сега трябва да бъде прието от Европейския парламент и от Съвета, преди да влезе в сила.
Източник: Европейска комисия