Финалисти за наградата „Сахаров“ за 2016 г.

Финалисти за наградата „Сахаров“ за 2016 г.
 

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи. Наградата се присъжда всяка година от Европейския парламент на личности или организации със значим принос в защитата на правата на човека и на основните свободи.
Тази година финалисти за наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта за 2016 г. са журналистът Джан Дюндар и други активисти за свобода на изразяване в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев и езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалните престъпления на ИДИЛ. Това стана ясно след гласуване на 11 октомври на комисиите по външни работи и развитие. 
Информация за финалистите
Джан Дюндар е бившия главен редактор на турския ежедневник Cumhuriyet, който е задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Той бе осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни – присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май 2016 г., след което той напуска Турция.
Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим.
Надя Мурад и Ламия Башар са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите езидки, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу езидите.
На 27 октомври ще бъде определен носителят на наградата от политическите лидери в ЕП, а награждаването ще се състои в Страсбург на 14 декември.
 
Източник: Европейски парламент