ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО от Видин: Реч за състоянието на Съюза

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе в сряда, 13 септември годишната си реч за състоянието на Съюза.

Пред членовете на Европейския парламент председателят ще отчете постигнатото през изминалата година и ще обяви намеренията на Комисията за новите й инициативи през следващите седмици и месеци.

Това ще бъде последната реч на Урсула фон дер Лайен за настоящия мандат преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.

Речта за състоянието на Съюза и пленарният дебат в Страсбург ще се предават на живо на 13 септември от 10:00 ч. българско време с превод на български език на сайта и Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия в България.

В информациония център ЕВРОПА ДИРЕКТНО Видин също организираме събитие за гледане на Речта на живо и дискусия след нея. Основен коментатор ще бъде г-жа Мариела Савкова от ОИЦ-Видин. Каним всички местни и регионални медии и местната общественост да се присъединят към нас на 13 септември от 9.30 ч. 

За повече информация

Уебсайт на речта за състоянието на Съюза 2023 г.

Контекст

Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа. Дебатът за състоянието на ЕС демонстрира отчетността на институцията пред демократично избраните депутати и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз.