Малта пое новото председателство на Съвета

Малта пое новото председателство на Съвета

На 1 януари 2017 г. Малта пое от Словакия ротационното председателство на Съвета на ЕС. През следващите шест месеца тя ще определя двения ред и ще търси компромиси между европейските правителства. Председателството идва в решителен момент за Европейския съюз – оттеглянето на Великобритания от съюза, предстоящите избори във Франция и Холандия, проблемите на сигурността и миграцията. 
Европейският депутат Мириам Дали изтъкна, че „най-големите предизвикателства произлизат от политическите събития в Европа, включително Брекзит и изборите в страни от ЕС, които могат да променят динамиката на Европейския съюз. Сред приоритетите на председателството със сигурност е напредъкът в европейската имиграционна политика. Ние имаме нужда от политика за предоставяне на убежище, която гарантира солидарност и достойнство при преселването. Други важни теми в областите, по които аз работя, са кръговата икономика и намаляването на вредните емисии, роумингът и достъпът до безжичен интернет, както и европейската политика относно втечнения природен газ“.
„Да председателстваш ЕС за пръв път е сложно за по-малките страни, а да председателстваш в такива бурни времена ще направи работата още по-сложна за Малта. През следващите шест месеца трябва да поставим гражданите в центъра на европейската политика. Европа трябва да започне да се вслушва в своите жители и да действа по въпросите, които ги тревожат и които ги вдъхновяват. По време на малтийското председателство бих искала да видя напредък във важни области като миграцията, единния цифров пазар, сигурността и социалното приобщаване“, коментира евродепутатът Марлене Мици.

Източник: Европейски парламент