Намаляване на ставките за ДДС за туристическите услуги в ЕС предлагат евродепутати

Намаляване на ставките за ДДС за туристическите услуги в ЕС предлагат евродепутати
 
Въпреки, че Европа беше и продължава да бъде трябва водеща туристическа дестинация, пандемията, причинена от коронавируса остави тежки последици върху туристическия сектор в ЕС. В резолюция относно стратегията на ЕС за устойчив туризъм, приета от евродепутатите миналия четвъртък, се отбелязва, че пандемията от COVID-19 е парализирала туристическия сектор в ЕС, като 6 от 27-те милиона работни места са изложени на риск. Евродепутатите подчертават, че секторите на туризма и пътуванията представляват около 10% от БВП на ЕС. Поради това те настояват държавите членки да ги включат в своите планове за възстановяване и да обмислят временно намаляване на ставките за ДДС за тези услуги.
Критерии на ЕС за безопасно и чисто пътуване, общ сертификат за ваксинация и печат на ЕС за сертифициране на хигиената за предприятията, трябва да бъдат част от новата стратегия на ЕС в областта на туризма.

Вследствие на пандемията, пътуващите искат „безопасен, чист и по-устойчив туризъм“, казва Европейският парламент, призовавайки държавите членки да приложат незабавно и напълно общите координирани критерии за безопасно пътуване, приети от Съвета на ЕС. Те трябва да включват протокол на ЕС за здравна безопасност за тестване преди заминаване и да постановяват, че изискванията за карантина трябва да се прилагат само в краен случай.
 
Източник: Бюро на Европейския парламент в България