Номинации за наградата „Сахаров“ за 2016 г.

Номинации за наградата „Сахаров“ за 2016 г.
 

За първи път през 1988г. е учредена наградата „Сахаров“ .  Целта на наградата е да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Вдълновител на наградата е руският физик Андрей Дмитриевич Сахаров (1921–1989 г.), лауреат на Нобеловата награда за мир през 1975 г., който първоначално става известен като баща на съветската водородна бомба. Наградата, носеща неговото име отличава активисти за правата на човека и дисиденти от цял свят.
Номинации за наградата могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.
Кандидатите за наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта за 2016 г. бяха представени на съвместно заседание на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека на 6 октомври. Това са журналистът Чан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в ИДИЛ, и уйгурският дисидент Илхам Тохти. Носителят на наградата ще бъде избран на 27 октомври.
Кратка информация за кандидатите за наградата „Сахаров“ за 2016г.:
Чан Дюндар е бившия главен редактор на турския ежедневник „Cumhuriyet“, който е задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Той бе осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни – присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май 2016 г., след което той напуска Турция. Номиниран е от групите на Зелените/ЕСА, ЕСПД и ЕОЛ/СЗЛ. 
Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем – депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим. Джемилев е номиниран от ЕНП и ЕКР. 
Надя Мурад и Ламия Башар са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите езидки, взети в плен от терористите и превърнати в секс робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу езидите. Тяхната номинация е издигната от С&Д и АЛДЕ. 
Илхам Тохти е мирен застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. Той излежава доживотна присъда по обвинения в сепаратизъм, заради основаването на уебсайта Uyghur Online, насърчаващ разбирателството между уйгурското малцинство и народността хан – основната етническа група в Китай. Г-н Тохти е номиниран от българския депутат Илхан Кючюк (АЛДЕ) и 42-ма други депутати. 
Трите кандидатури, от които ще бъде направен окончателният избор от лидерите на политическите групи ще се определят на 11 октомври чрез съвместно гласуване на комисиите по развитие и външни работи. Носителят на наградата ще стане известен на 27 октомври 2016 г.
 
 Източник: Европейски парламент