Полезни съвети при пътуване в чужбина

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ ПЪТУВАНЕ В ЧУЖБИНА

В сезона на отпуските е добре хората да са информирани какви права имат като европейски граждани, когато посещават други държави и как трябва да реагират в случай на инцидент. Важно е да знаете на кого може да се обадите в случай на нужда от спешна помощ. Ако се нуждаете от линейка, пожарна или полиция, позвънете на безплатния номер 112, където и да се намирате в ЕС. Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.  При спешна нужда от помощ можете да се обърнете към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестувани, претърпите тежка злополука или загубите важни документи. Преди да тръгнете на път можете да проверите дали вашата държава има представителство в страната, в която пътувате на уебсайта на Европейската комисия, посветен на консулската закрила http://ec.europa.eu/consularprotection/en/splash_en.

Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно. Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).

Какво трябва да направите в случай, че резервирате туристически пакет, но туроператорът фалира. Директивата за пакетните туристически пътувания защитава европейските потребители, които резервират туристически пакети. С правилата на потребителите в ЕС се предоставят основни права във връзка с резервирането на туристически пакети. Те включват правото на пълна информация преди резервацията, правото на прехвърляне на резервацията на друг човек, ако вие не можете да отидете, и правото на връщане на платената сума и на репатриране, ако организаторът фалира.

Важно е да знаете как да постъпите в случай на забавено или отменено пътуване с влак, самолет и автобус.  Благодарение на правилата на ЕС, ако пътуването ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си и изтеглете приложението за смартфони  „Your Passenger Rights“  (налично за Google Android, iPhone, iPad и Windows Phone ). Правилата на ЕС защитават и пътниците с увреждания и хората с намалена подвижност от дискриминация при пътуване в ЕС, като им предоставят същите права при ползване на транспорт като на другите граждани.

В случай, че решите да пътувате със собствен автомобил или да наемете кола трябва да знаете, че свидетелството за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в ЕС. В този случай от съществена важност е предварително да проверите ограниченията по отношение на скоростта, които се спазват в държавата, за която пътувате.

За повече информация и полезни съвети за пътуване в друга държава, посетете следния интернет адрес:

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_bg.htm