Седмицата в ЕП: пленарната сесия, 11-14 март 2024 г.

Изкуствен интелект: Парламентът ще приеме ключов законЕвродепутатите ще гласуват нови правила, които гарантират, че изкуственият интелект е надежден, безопасен и зачита основните права на ЕС, като същевременно подкрепя иновациите.
Евродепутатите ще приемат планове за декарбонизиране на строителния сектор в ЕСПлановете за намаляване на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове от стоителния сектор ще бъдат обсъдени в понеделник и гласувани на пленарно заседание във вторник.
Закон за свободата на медиите: повече защита за журналистите и свободата на печата в ЕСЧленовете на ЕП ще дадат окончателна зелена светлина в сряда на ново законодателство за защита на журналистите и медиите в ЕС от политическа или икономическа намеса.
Европейският парламент отбелязва 8 март – Международния ден на женатаИвана Андрес и Алба Редондо от испанския национален отбор по футбол ще се обърнат към евродепутатите на церемония във вторник.
Евродепутатите поглеждат напред към Европейския съвет през мартВ дебат с председателя на Комисията Фон дер Лайен и Белгийското председателство на Съвета във вторник евродепутатите ще представят очакванията си за срещата на върха на ЕС на 21—22 март.
ЕП ще приеме позицията си относно намаляването на текстилните продукти и хранителните отпадъциВ сряда евродепутатите ще приемат предложенията си за предотвратяване и намаляване на отпадъците от храни и текстил в целия ЕС.
Евро 7: Парламентът ще приеме ограничения за емисиите от автомобили и други пътни превозни средстваНовите правила на ЕС за намаляване на емисиите от леки автомобили, микробуси, автобуси, камиони и ремаркета ще бъдат поставени на окончателно гласуване от евродепутатите в сряда.
Замърсяване: ЕП ще гласува споразумението със Съвета за намаляване на промишлените емисииНовите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлените инсталации и големите животновъдни стопанства.
Защита на потребителите от подвеждащи твърдения за екологосъобразностЕвродепутатите ще приемат позицията си относно нови правила за проверка и предварително одобрение на зелените твърдения, за да се защитят потребителите от подвеждащи реклами.
Парламентът ще гласува по-строги правила за безопасност на детските играчкиЦелта на проекта за правила е да се намали броят на опасните играчки, продавани на единния пазар на ЕС, и да се защитят по-добре децата от рискове, свързани с играчките.
По-строги правила за избягване на санкциите на ЕС и конфискуване на активи от престъпна дейностЕвродепутатите ще приемат два нови закона за подобряване на прилагането на санкциите на ЕС и за укрепване на правилата за откриване и конфискуване на активи от престъпна дейност.
Подобрена защита на потребителите в ЕС срещу вреди от дефектни продуктиЕвродепутатите ще проведат окончателно гласуване във вторник относно преработените правила, осигуряващи на потребителите достъп до обезщетение за щети, причинени от дефектни продукти.
Парламентът решава за по-дълги и по-тежки „зелени“ камиониЕвродепутатите ще гласуват правилата на ЕС за промяна на ограниченията за теглото и размерите, прилагани за камионите и автобусите с нулеви емисии за международния автомобилен транспорт.
Актуализирани правила за комбинирано разрешение за работа и пребиваване в ЕСЕвродепутатите ще проведат окончателно гласуване на преразгледаните административни процедури за издаване на разрешение на граждани на трети страни, които желаят да живеят и работят в ЕС.

Източник: Европейски парламент