Среща на върха и бизнес форум „Три морета“ 2022

Инициативата „Три морета“ (Three Seas) е политически проект, който насърчава сътрудничеството в развитието на инфраструктурата в секторите на енергетиката, транспорта и дигитализацията, като обединява 12 държави, членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. На Срещата на върха тази година, в Рига, Латвия, на 21 и 22 юни участие взеха президентите и високопоставени представители на всички 12 участнички в инициативата, както стратегически партньори: заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер и от страна на САЩ изпълнителният директор на Международната корпорация за финансиране на развитието Скот Нейтън. Официален гост бе заместник-председателят на Върховната Рада на Украйна Олена Кондаратюк. Украинският президент Володимир Зеленски отправи в началото на срещата видео обръщение. С видео обръщения се включиха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши и държавният секретар по външните работи, общността и развитието на Обединеното Кралство Мери Елизабет Трус.
Всички участници приеха съвместна декларация, в която се подчертава нарастващото значение на свързаността в ЕС по оста Север-Юг и важната роля на инициативата „Три морета“ като инструмент, насърчаващ сближаването в Европа. Документът посочва и потенциала на инициативата и нейните инструменти за интегриране на страни от Източното партньорство и Западните Балкани.
Съпътстващият Бизнес форум „Три морета“, приключи с единодушно изразена подкрепа за Украйна, инвестиция от до 300 милиона USD в Инвестиционния фонд на Three Seas и ангажимент от 5 милиона USD от Google за дигиталното развитие на региона. Бизнес форумът се проведе успоредно с годишната среща на върха на инициативата и събра над 600 европейски представители. С цел укрепване на трансграничната инфраструктура в региона на трите морета, свързваща 12 държави от ЕС по Балтийско, Черно и Адриатическо море, над 600 обсъдиха темите за цифровизация, енергийна независимост, транспорт и устойчиви инвестиции. Събитията се характеризираха с три основни резултата:
• Повторна подкрепа за Украйна – Срещата на върха завърши с изявление, в което единодушно се подкрепя пътят на Украйна към членство в ЕС и ангажимент за включване на Украйна в инвестиционни проекти на Три морета за укрепване на нейната независимост, икономика, устойчивост и връзки с ЕС.
• Инвестиционен ангажимент до 300 милиона щатски долара от САЩ в Инвестиционния фонд на Три морета.
• Ангажимент от 5 милиона щатски долара до края на 2023 г. от Google за подкрепа на проекти с нестопанска цел, които насърчават цифровото включване в страните от 3SI и водят до по-устойчиво и свързано гражданско общество в региона.
Обща нишка в бизнес форума беше въздействието на войната в Украйна върху региона. Беше подчертано, че развитието на стабилна инфраструктура в региона на Трите морета изисква участието и интеграцията на Украйна за укрепване на цялата сигурност на региона.
„Тази година особено актуален е въпросът за енергийните връзки поради необходимостта да се отдалечим от зависимостта от руските изкопаеми горива. За да успеем, е важно наличното финансиране от ЕС, като Кохезионния фонд, Global Gateawy Initiative и др., да се използва в синергия по координиран начин. От страна на Европейската комисия приветстваме, че това е отразено в съвместна декларация, призоваваща страните от региона на Черно, Адриатическо и Балтийско морре да осигурят максимално сътрудничество по между си, предвид ситуацията.“ – посочи Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия.
От своя страна президентът на Република България Румен Радев каза: „Трябва да помислим за следващото ниво – какво е отвъд газа, например. Ние сме абсолютно зависими от газа, но не го произвеждаме, с някои изключения. Проблемът е да се развиват възобновяеми източници, но да се разработва и надеждна технология за съхранение на енергия, защото без нея може да създаде перфектната криза.“
Събитието подчерта ангажимента на всички страни членки да продължат да засилват сътрудничеството, трансграничните проекти и устойчивите инвестиции в бъдеще, по съобразен с околната среда начин.
В края на срещата на върха и бизнес форума „Три морета“, беше обявено, че следващите ще се проведат в Румъния.

Автор: Мариана Гомилева, (Рига, Латвия)